To top
4 dec

Social Media Het lelijke ding wat Facebook heet

S
ocial media; het lelijke ding wat Facebook heet
 
Facebook hoort leuk te zijn, luchtig en vrij van haat maar niets is minder waar.
Ik roep de laatste tijd steeds vaker ik ga maar niet meer op Facebook wat ik daar lees doet pijn.
Pijn en teleurstelling zijn denk ik de twee woorden die het eerste in mij opkomen als je me nu vraagt wat vindt je van Facebook.
Niet Facebook zelf maar wel wat de mensen plaatsen in verband met de pieten discussie.
Teleurgesteld dat er mensen in mijn omgeving zulke harde en kwetsende dingen kunnen zeggen in deze mooie tijd van het jaar, naja mooie tijd, wat een mooie tijd van het jaar had moeten zijn.
Ik denk steeds aan wat oma mij altijd mee gaf en waar ik nu steeds vaker aan terug denk.

“Heb uw naaste lief als uzelf.”


Oma was gelovig maar voeden mijn moeder niet gelovig op maar sommige wijze uitspraken uit de bijbel worden 3 generaties verder nog wel meegegeven.
Mijn oma had respect voor iedereen, ongeacht hun geaardheid, huiskleur of geloofsovertuiging.
Zij en mijn moeder leerde mij dan ook dat dat het belangrijkste was, wees goed voor je medemens, wees een goed mens en wie goed doet wie goed ontmoet.
Ik geloof er in, maar helaas zie ik dat mijn medemens er niet zo over denkt.
De teksten die even snel op social media worden geslingerd zijn beschamend.
Ik schaam me soms diep voor de teksten en uitspraken die mensen doen in mijn omgeving.
Misschien is het dorps zeggen sommige vrienden dan, andere zeggen misschien is het de leeftijd maar nee was dat het maar.
Ook mensen uit de stad en jongere mensen doen mee met deze ongein.
Ook nu weer wil ik me niet uitlaten over de pieten discussie en aan welke kant ik sta.
Ik denk dat mensen die mij kennen en vooral de mensen die mijn oma hebben gekend weten hoe ik erover denk en hoe mijn oma zou denken.
Ja, oma en ik, 2 handen op 1 buik en nog steeds zelfs nu mijn oma er niet meer is.
Ik weet zeker dat oma trots is op hoe ik in deze discussie sta en dat mijn oma zich net als ik diep zou schamen.
Oma zou misschien nog wel de discussie aan zijn gegaan, want zo was oma, recht door zee en niet haar mond kunnen houden wanneer er mensen onrecht wordt aangedaan.
Maar wees nou eerlijk aan welke kant je ook staat in deze discussie waarom is het zo moeilijk om maar een klein beetje respect te hebben voor elkaar!?
Waarom ik het nog lees als het mij zo veel doet?
Ik heb geen idee iedere keer weer betrap ik mezelf op het lezen van de reacties onder een artikel wat wordt gedeeld op Facebook.
Ik denk dat ik in alle 100de misschien wel 1000de reacties slechts 1 fatsoenlijke reactie heb gelezen van een wat oudere man, die netjes zei ik deel je mening niet maar ik heb respect voor jou en waar je voor staat. HET KAN DUS WEL!
We hoeven het niet eens te zijn, we hoeven niet allemaal dezelfde kant op te kijken, we hoeven al helemaal niet allemaal het zelfde te denken maar kunnen we astjeblieft met een beetje al is het maar een klein beetje respect met elkaar omgaan?

 Querine Noelle van Wijk

fashionstatementsbyq@gmail.com

46 Comments
 • Sofie Katelijne

  Facebook lijkt inderdaad meer en meer op een klaag- en discussiemuur, best jammer! Discssiëren mag maar het moet netjes blijven 🙂

  4 december 2017 at 12:34 Beantwoorden
 • Xarifa

  Altijd zo jammer dar mensen moeten klagen over alles! Ik hou daar echt niet van!

  4 december 2017 at 14:03 Beantwoorden
 • Armande.net

  An sich vind ik FB best gezellig. Ik mijd discussies, Zanikerds en negatievelingen blokkeer ik gewoon, dus dat scheelt een hoop.

  4 december 2017 at 14:04 Beantwoorden
 • Melissa

  Ik ontloop altijd discussies. want reageren maakt dingen vaak erger.

  4 december 2017 at 14:13 Beantwoorden
 • nicole orriens

  Helaas zijn sociale media er om berucht dat mensen er heel onprettig uit de hoek komen. Ook door de relatieve anonimiteit. Zelf lees ik het gewoon niet.

  4 december 2017 at 14:24 Beantwoorden
 • MC Kleuver

  We hoeven het zeker niet met elkaar eens te zijn. Respect zou hoog in het vaandel moeten staan.

  4 december 2017 at 16:39 Beantwoorden
 • Eva

  ik kan geen andere social media bedenken waarbij er zó veel en zo vaak discussies ontstaan. Je vindt er inderdaad maar weinig mensen die respect hebben voor de mening van een ander.

  4 december 2017 at 17:20 Beantwoorden
 • Aniek

  Ik schaam me soms ook wat ik voorbij zie komen…. Zo eenzijdig en zo kwetsend.

  4 december 2017 at 17:27 Beantwoorden
 • Vera

  Ik vind dat je het niet persé met elkaar eens moet zijn, er is tenslot van mening niet voor niks vrijheid van meningsuiting. Maar houdt het netjes en voor jezelf.. En respecteer elkaars mening, dat is zeker ook belangrijk!

  4 december 2017 at 17:32 Beantwoorden
 • Mariëlle | Me-licious

  Ben het helemaal met je eens! Niet alleen facebook maar bijna alle social media worden gebruikt om gal te spuien. Vaak worden er dingen gezegd die mensen face 2 face nooit tegen je zouden durven zeggen. Omdat social media een anoniem gevoel geeft. Maar mensen beseffen zich niet altijd dat het niet anoniem is.

  4 december 2017 at 18:44 Beantwoorden
 • Marieke

  Ik vind het ook jammer dat mensen blijkbaar denken van alles te kunnen roepen op Social Media. Ook daar kun je mensen ontzettend mee kwetsen.

  4 december 2017 at 20:22 Beantwoorden
 • Krystle/Batboy

  Heel jammer dat mensen vaak zo negatief reageren. Natuurlijk mag je je mening geven, maar sommige reacties kunnen echt niet. Ik probeer er dan niet op te reageren, maar dat is wel lastig. Respect is vaak moeilijk te zoeken.

  5 december 2017 at 07:01 Beantwoorden
 • Merel

  Ik ben gestopt met lezen. Elke keer raakte het me en ik voelde me er steeds rotter door. Ben het helemaal met je eens: je hoeft niet dezelfde opvattingen te hebben om te kunnen samenleven.

  5 december 2017 at 07:17 Beantwoorden
 • mieke | mieksmind

  Ik kijk ook steeds minder op Facebook, vaak alleen maar onzinnige filmpjes/foto’s of klaagmuren

  5 december 2017 at 14:09 Beantwoorden
 • Kimberley van den Helder

  Het is heel jammer. Mensen gebruiken de sociale media om te ventileren wat ze in real life niet durven. Het gaat er heel hard en wreed aan toe. Discussiëren is prima, maar respecteer elkaar! Meningen kunnen verschillen.

  5 december 2017 at 14:19 Beantwoorden
 • Susanvanzoetisgoed.nl

  Precies de reden dat ik Facebook weggooide een paar jaar geleden. Voor mijn blog ben ik er weer mee gestart, maar toch. Word nu soms al weer moe van al dat gezeur en gemekker overal… En ”Heb uw naaste lief als uzelf” is hier in huis ook een lijfspreuk! Ben dan wel Christelijk, dus logisch, maar als wat meer mensen daar toch eens over na zouden denken…

  5 december 2017 at 15:12 Beantwoorden
 • Patricia

  Ik zit eigenlijk alleen maar op fb om updates van mijn vrienden te zien en om nieuwe blogs te leren kennen en mijn eigen artikelen te promoten. Discussies en ellende ga ik uit de weg. Daarnaast zie ik die ook al genoeg op twitter 🙁 Social media is maar raar.

  5 december 2017 at 17:59 Beantwoorden
 • Dhini

  Facebook gebruik ik om mij blogpost te delen of nu bezig met adventskalender online winactie meedoen. De negatieve of rare dingen sla ik over. Het wordt moeilijk slapen voor mij (piekeren). Twitter ook voor winactie en automatisch eigen artikelen te promoten. De meeste sociaal medie gebruik dus voor eigen artikelen te promoten 😀

  5 december 2017 at 19:13 Beantwoorden
 • Sherry

  leuke blog. Respect op sociale media is zeker ver te zoeken vaak. Je ziet dat veel mensen er komen die anderen willen irriteren of meer klagen. Veel mensen zouden zich aan de quote van de Bijbel moeten houden.

  5 december 2017 at 19:32 Beantwoorden
 • Marijke

  Het is helaas zo makkelijk om je verscholen achter je onduidelijke profielfoto zo naar te uiten op Facebook…
  Erg respectloos. Ik scroll er maar snel voorbij. Beetje kop in het zand wellicht. Maar als ik er ooit achter kom dat mijn kinderen zo reageren…..
  Hulde voor je oma btw 😉

  5 december 2017 at 20:36 Beantwoorden
 • Eke

  Ik voel je helemaal. Ik ben Sinterklaas zo zat omdat het zo verpest wordt door alle nare reacties. Ik vind dat er verandering moet komen, maar hoeveel shit ik over me heen krijg als ik dat uit, ongelooflijk.

  5 december 2017 at 22:09 Beantwoorden
 • Fleur

  Zo jammer dat dit kinderfeest op deze manier verpest wordt door de volwassenen. Het is zo makkelijk om vanaf de bank met een laptop op schoot alles maar de lucht in de gooien, zonder daarbij na te denken wat het een ander doet door je zo uit te spreken. Inderdaad mag er wel weer wat meer respect voor elkaar te komen

  6 december 2017 at 00:23 Beantwoorden
 • Tamara

  Vind het ook echt een domper op deze maand en vind dat het ook op andere manieren kan lees alleen maar verwijten heen en weer en verder komen we niet. Vond het stuk over je oma ook mooi heb ook een hele goede band met mijn oma en voel ook altijd als het slecht gaat met haar.

  6 december 2017 at 07:06 Beantwoorden
 • Lodi

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik op mijn timeline weinig geklaag lees, maar moet zeggen dat ik mijn privé account ook echt wel een beetje privé houd met mensen die ik echt ken. Ik ben gewoonweg niet geïnteresseerd in wat ‘ vage ‘kennissen de heel dag doen. Maar het is wel zo. Men is zo gemakkelijk met reageren, klagen over allerlei zaken. Respect voor elkaar zou zo fijn zijn.

  6 december 2017 at 09:13 Beantwoorden
 • Marion Stam

  Ik vind dat iedereen een mening mag hebben maar dat sociale media een podium bieden voor de grootste schreeuwers. Bepaalde televisieprogramma’s trouwens ook. En dat vind ik jammer

  6 december 2017 at 09:13 Beantwoorden
 • Rory Blokzijl

  Het is denk ik gewoon heel makkelijk om lekker ongenuanceerd je mening het internet op te slingeren. Anderen doen het bij voorkeur anoniem (dan lees je onderaan een artikel in een krant ‘moeder van twee’ of ‘iemand uit deze tijd’ of ‘anoniem’) en gaan helemaal los. Het heeft iets te maken met normen en waarden. Ik probeer altijd maar te denken. Het zegt meer over die persoon zelf.

  6 december 2017 at 09:59 Beantwoorden
 • Charlotte

  Nou echt hè, zo jammer. Of als mensen alleen maar dingen delen om iets te winnen, zo staat heel je tijdlijn vol met reclame in plaats van leuke updates van vrienden.

  6 december 2017 at 10:57 Beantwoorden
 • Debbythechocoholic

  Ik vind Facebook al jaren stom. Inderdaad: mensen zijn onrespectvol en schrijven haatdragende teksten of delen hun belachelijke meningen op alles (denk maar aan HLN – de sensatiekrant).
  Facebook gebruik ik enkel voor mijn blog en POP Pilates (dat is een internationale community van Instructors die POP Pilates lessen geven). Voor de rest is FB pure zever in mijn ogen.

  6 december 2017 at 11:38 Beantwoorden
 • Anouk

  Ik herken dit zo erg, ik voel me oprecht heel rot soms als ik reacties op artikelen lees en tóch lees ik ze. Sluit me er wel steeds vaker vanaf maar als iemand dan schrijft: “Ik ben niet racistisch maar…”
  Dan kan ik me niet inhouden door te zeggen: ‘Ik ben niet racistisch maar… alles wat achter het woordje maar komt, is hoe dan ook een uitlating van racisme ongeacht of je ervoor zet dat je niet racistisch bent..” Kan dan hoe dan ook niet goed gaan..
  Maar het doet me teveel daarom probeer ik ook niet meer te reageren en zelf ook geen reacties meer uit te lokken, vind het wel moeilijk.

  6 december 2017 at 11:53 Beantwoorden
 • Manon

  Ik vermijd alle negativiteit gewoon, als ik bij iets denk van hier houden ze een hele discussie dan lees ik het al niet meer

  6 december 2017 at 13:13 Beantwoorden
 • Silkeblogs

  Ik ben het helemaal met je eens. Soms ben ik echt gechoqueerd door wat ik er te lezen krijg!

  6 december 2017 at 13:39 Beantwoorden
 • Ellen snuverink

  Heel goed. Je hebt vrijheid van meningsuiting maar daarmee niet het recht om andere mensen te kwetsen en pijn te doen.

  6 december 2017 at 15:43 Beantwoorden
 • Claudia Struijck

  Ik gebruik Fb eigenlijk alleen nog maar voor mijn blog. Vroeger vond ik fb leuk nu niet meer als die negativiteit

  6 december 2017 at 16:57 Beantwoorden
 • Dhini

  Het is jammer dat sociaal media voor sommige mensen gebruik voor rare/negatieve dingen. Zo jammer!

  6 december 2017 at 21:05 Beantwoorden
 • Jamey

  Mensen vergeten zo makkelijk dat ook online dingen rond schreeuwen pijn kan doen.

  7 december 2017 at 09:12 Beantwoorden
 • Ploon van Wijk

  Mooi geschreven Querine!

  7 december 2017 at 09:28 Beantwoorden
 • Madelon Eugelink

  Mooi geschreven~! Ik ben het wel met je eens hoor! Maar probeer altijd gewoon door te scrollen, werkt best verfrissend

  7 december 2017 at 13:55 Beantwoorden
 • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  Mooi geschreven, ik ben het helemaal met je eens! Ik probeer me er overigens ook zo min mogelijk mee bezig te houden, want kan zelf op een negatieve manier geprikkeld raken als ik al die hatelijke dingen (alle richtingen op) lees. Dat vind ik zonde van mijn energie. Leven en laten leven, en inderdaad: heb uw naaste lief als uzelf. Zo zijn wij ook opgevoed. Je bent het misschien niet altijd met de ander eens en je kunt soms ergens een hele sterke mening over hebben, maar het is niet noodzakelijk om die ook te verspreiden en al helemaal niet om ermee over andere mensen heen te walsen.

  8 december 2017 at 09:33 Beantwoorden
 • Verena

  IK SNAP JE HELEMAAL! Ik word zooo moe van mensen die alleen maar ruzie maken in de comments om de kleinste dingen. Pas zag ik een filmpje van de Australische premier die zijn vriend ten huwelijk vroeg in een debat als statement. Toen reageerde iemand dat dit strafbaar is en dat hij daarvoor de gevangenis in mocht. Wat een gezeur om niks!

  8 december 2017 at 10:18 Beantwoorden
 • Malou Rouwhof-Beld

  Pff ja, respect is vaak ver te zoeken op social media, en helemaal op Facebook!

  8 december 2017 at 14:23 Beantwoorden
 • Tania

  Ik kijk dagelijks op facebook maar meer om te kijken of er iemand van de familie iets gepost heeft of op groepen voor mijn blog

  8 december 2017 at 15:29 Beantwoorden
 • sanne

  tja dit is een discussie die helaas uit de hand gelopen is. mensen reageren tegenwoordig altijd maar negatief over andere dingen. ik vind het spijtig.

  10 december 2017 at 21:16 Beantwoorden
 • Nawel Khelil

  Helemaal met je eens, nu ik tijdelijk geen smartphone heb voel ik me ook een stuk beter door het minder lezen van al die negativiteit.

  11 december 2017 at 10:55 Beantwoorden
 • Bianca

  Amen! Precies zoals ik er over denk, maar het is niet alleen Facebook…Twitter past er ook goed bij 😉

  12 december 2017 at 09:10 Beantwoorden

Leave a reply